Tips för dig som är intresserad av solenergi

glödlampa

Det finns en rad fördelar med solenergi, det är kostnadseffektivt och dessutom klimatsmart. Men att installera solceller på taket kostar en hel del. Det gäller att jämföra för- och nackdelar samt räkna på hur mycket du kommer kunna spara in, samt på hur lång tid. Solenergi kan vara solceller som man monterar på hustaket. Här uppe fångar solcellerna solens energi och omvandlar den till växelström. Detta sker med hjälp av växelriktaren som installeras samtidigt.

Priset idag för att installera solceller på hustaket är ganska högt. Men det gäller att tänka på att du investerar för lång tid framöver. Vanligtvis håller solceller 25 år eller ännu längre. Sedan brukar man inte behöva byta ut själva panelerna utan endast växelriktaren. Priset baseras på en rad olika faktorer, till exempel hur många kilowatt du behöver för att generera tillräckligt med ström för ditt hushåll. Solceller för ett tak på cirka 30 kvadratmeter och på 5 kW kostar mellan 75 000 och 100 000 kronor. Detta kan ibland vara en smart investering om du i nuläget har en dyrare energikälla. Det är dock viktigt att veta att det finns många andra alternativ som kan ge en lönsammare elförbrukning. Till exempel genom att tilläggsisolera fönstren och liknande.

Kan jag installera solceller på mitt tak?

Hus med solceller på taket

Om du är intresserad av att installera solceller och börja generera grön el hemma vill du naturligtvis veta om ditt hustak är kompatibelt med solcellerna. Det går egentligen att installera solceller på vilket tak som helst. Dock är det naturligtvis att föredra om hustaket är riktat mot söder samt inte står i skuggan av andra byggnader eller omgivande landskap (berg eller skog). Skulle inte taket fungera för solceller går det även att montera på väggen.

Vad tillverkas solceller av?

Solceller är en produkt som tillverkas av bland annat glas och aluminium och är i regel kiselbaserade. Hur mycket panelerna genererar beror på hur många soltimmar de får. I Sverige är det lätt att tro att solenergi inte fungerar då vi har långa vintermånader då dagarna är korta. Men faktum är att solcellerna ger högre effekt om det är kallare utomhus. Med andra ord är soliga vinterdagar optimala väderförhållanden för dina solceller. Dock är ju dagarna kortare under vintern, något som du behöver ha i åtanke.

I många fall kan panelerna generera mer solenergi än du faktiskt gör av med. Då kan du spara överskottsel i batterier eller sälja vidare till ett elbolag. Man kan även spara elen och använda solenergi när det är mörkt ute och panelerna inte genererar mer solenergi.

Är det lönsamt?

Lönsamhet är kanske den viktigaste punkten för dig som funderar på att investera i solenergi. Även om priset fortfarande är ganska högt har det blivit betydligt billigare att som privatperson investera i solenergi. Idag finns det dessutom ett kostnadsstöd för den som vill investera i solenergi. Du kan höra av dig till länsstyrelsen för mer information. Bidraget delas ut till alla som söker och som vill installera solceller. Men i och med att det inte finns hur mycket pengar som helst för bidrag är det först till kvarn som gäller. Med andra ord bör du börja med att ställa dig i kö för bidrag.

Solenergi är, i de allra flesta fall, en lönsam investering. Men på sikt. Du får räkna med att det kanske tar tio år innan du får igen investeringskostnaden. Du kan förvänta dig en årlig avkastning på cirka 6 – 8 % av investeringskostnaden. Så fort du installerat solceller på hustaket börjar dessa att generera el till hushållet. Detta innebär att du direkt kan sänka dina vanliga elkostnader. En annan aspekt gällande lönsamhet är att du höjer värdet på huset om du installerat solceller.

Jämför inte äpplen med päron

Äpplen och päron

När du ska undersöka marknaden för att hitta ett så bra pris som möjligt gäller det att inte tänka dumsnålt. Det billigaste alternativet är inte säkert det bästa. Eftersom du säkerligen vill få så mycket för pengarna som möjligt, bör du leta efter solceller med optimerare så att de kan fånga upp solenergi även om det är skugga. Om du hittar en leverantör som verkar bra bör du begära offerter från åtminstone ett par stycken. Vad ingår i priset? Se till att få allt nedskrivet svart på vitt så att du slipper kostsamma missförstånd.

Hur miljövänligt är solenergi?

Många som investerar i solenergi vill såklart spara in kostnader för elen. Men för många är själva miljöaspekten också en viktig punkt. Det finns inget alternativ som är bra för miljön, men solceller är den energikälla som allra minst påverkar miljön negativt. Solenergi är 100 % förnybart, en stor fördel för dig som tänker miljösmart.

Därför bör du satsa på solenergi

Det råder inga tvivel om att solenergi är en smart energikälla. Du kommer med stor sannolikhet att göra stora besparingar på energikostnaderna för hushållet på sikt. Efter cirka tio år kan du förvänta dig att ha ”återfått” de pengar du investerade. Därefter följer många år då du kan njuta av ren vinst.

Med installerad solenergi blir du mer självförsörjande, får en frihetskänsla och en större trygghet. Du är inte längre lika beroende av annan el utan kan använda den du själv genererar. Dessutom behöver du inte längre oroa dig för hur elmarknaden går upp och ned.

Ytterligare en fördel med solenergi är att du faktiskt gör något för miljön. Miljökrisen är värre än någonsin och genom att installera solceller bidrar du själv genom att generera din egen miljösmarta el. Dessutom inspirerar du garanterat många runtomkring dig.

Något annat som är bra att känna till gällande solenergi är att energikällan är i stort sett helt och hållet underhållsfri. Du behöver inte reparera och underhålla särskilda delar, när panelerna och solcellerna är installerade sköter de sig själva. Du behöver inte något särskilt bränsle och behöver heller inte bekymra dig över biprodukter, exempelvis otrevlig lukt eller rök. Med solenergi har du en säker, trygg och ekonomiskt fördelaktig energikälla för många år framöver.