Skattereduktion för grön teknik 2023

För att främja klimatvänliga satsningar har ett så kallat grönt avdrag tagits fram. Det täcker mellan 15 och 50 procent av din investering när du köper solceller, lagrar egenproducerad el eller installerar en laddpunkt till elbilen.
Tanken med det gröna avdraget är att det ska vara mindre byråkratiskt invecklat än tidigare investeringsstöd för solceller. Det baseras därför på ungefär samma principer som gäller för rotavdraget.
- Avdraget görs direkt på fakturan. Privatpersonen betalar därmed ett längre pris vid köptillfället.
- Installatören begär att få det gröna avdraget utbetalat från Skatteverket.
Källa: Helphero – Rotavdrag eller grönt avdrag.se
Så här mycket får du i avdrag för grön teknik
När du installerar solceller får du dra bort 15 20 procent (nytt från 2023) av material- samt arbetskostnaden. Låt säga att du köper solceller (inklusive installation) för 130 000 kronor. Till den summan tillkommer även övriga kostnader som bland annat resekostnader, vilka uppgår till 7 000 kronor i det här fallet. Du får då göra ett avdrag på 20 procent på 130 000 kronor. Det ger dig 26 000 kronor. Totalpriset för installationen av solceller blir då 114 000 kronor, inklusive övriga kostnader.
Maxbeloppet som du kan få i avdrag per år ligger på 50 000 kronor. Det gäller för installationen vid/på småhus samt bostadsrätter.
Om du satsar på att lagra egenproducerad el får du göra 50 procent i avdrag på installationskostnaden av exempelvis batteri. Du får även dra bort 50 procent av installationskostnaden när du har köpt en elbil och behöver en laddpunkt utanför villan. Notera dock att det högsta beloppet som du kan få i avdrag fortfarande är 50 000 kronor. Om du exempelvis har nyttjat hela avdraget när du har köpt och installerat solceller kan det vara smart att vänta till nästa år innan du investerar i elbilen.
Rotavdrag och grönt avdrag
Du har sedan tidigare kunnat göra ett rotavdrag på 9 procent av hela investeringskostnaden när du installerar solceller. Det ersätts nu med ”det gröna rotavdraget” som ligger på 15 20 procent istället. Du kan dock fortfarande använda rotavdraget till andra typer av installationer eller renoveringar.
Installera solceller utomlands
Det är fullt möjligt att använda det gröna avdraget även för installationer som sker utanför Sveriges gränser. Om du exempelvis har ett hus i Spanien kan du installera solceller på taket och dra bort 15 20 procent av arbets- samt materialkostnaden. Du får göra skattereduktionen så länge du har betalt tillräckligt mycket i skatt (precis som när du använder rotavdraget) samt så länge fastigheten där installationen utförs ligger i EU eller EES.
Det är Skatteverket som sköter utbetalningar av det gröna avdraget.
Solfångare eller solceller?
Det gröna avdraget gäller även för hybridsystem. Vad är då det egentligen? Enkelt förklarat så är det en anläggning som nyttjar solenergi för att producera både el och värme. I vanliga fall satsar du antingen på solceller som producerar el eller solfångare som producerar värme. Många svenskar använder exempelvis solfångare för att värme upp vattnet i poolen. Det finns dock som vi precis nämnde även hybridsystem som ger dig både och.
Om du installerar ett hybridsystem av det här slaget hemma kan du använda det gröna avdraget. Kravet är att minst 20 procent av energin som systemet producerar ska vara el.
Räkna ut det gröna avdraget 2023 (20%)
- Solceller för för 70 000 kronor ger ett avdrag på 14 000 kronor.
- Solceller för 100 000 kronor ger ett avdrag på 20 000 kronor.
- Solceller för 130 000 kronor ger ett avdrag på 26 000 kronor.
- Solceller för 150 000 kronor ger ett avdrag på 30 000 kronor.
- Solceller för 200 000 kronor ger ett avdrag på 40 000 kronor.
Det kan vara bra att veta att varje kvadratmeter solceller genererar cirka 150 watt under en dag i Sverige. En anläggning av det större slaget på 10 kW brukar ta upp 70 kvadratmeter i yta.
Se även artikeln solceller pris m2 här