NY 2023 💥 Så får du rätt offert för solceller – Är solpaneler pris per kvadratmeter avgörande?

offert för solceller

För alla som funderar över att installera solceller är kostnaden en stor sak att begrunda. Investeringskostnaden för solpaneler är hög, men det finns olika sätt att få ett bättre pris. Dels har du flertalet olika produkter att välja bland, vissa med lägre pris. Dels har du mängder av olika leverantörer som du kan få till en bra deal med genom att begära offerter.

När du begär offerter för solceller är det viktigt att du verkligen skriver ner allt du behöver för att företaget ska kunna ge ett så exakt pris som möjligt. Se till att det alltid finns svart på vitt när du begär offerter. Beskriv hur stort takområdet är som du vill anlägga med paneler, i vilken riktning taket ligger i (exempelvis söderläge) och om det finns särskilda vinklar att ta hänsyn till. Ju fler detaljer om fastigheten som ska få solceller du kan ge, desto enklare blir det för solcellsleverantören att skicka en utförlig offert.

Du vill även veta hur lång tid som installationen kommer att ta. Detta ska stå med i kontraktet, även vad som händer om företaget exempelvis skulle dra över tiden. När du väl börjar undersöka och jämföra leverantörer är det bra att du jämför pris per watt. Idag går det att hitta flera olika sorters solceller i olika prisklasser med det är alltså pris per watt som är det intressanta. Hur mycket effekt får du för pengarna?

I de flesta fall uppgår märkeffekten på solpaneler mellan 265 och 320 watt och verkningsgraden ligger vanligtvis mellan 16 och 20 procent. Du kommer bland annat ställas inför valet mellan polykristallina paneler och monokristallina paneler. Det förstnämnda alternativet är i regel billigare, men effekten är bättre för monokristallina solpaneler.

Kom ihåg!

Innan du skickar ut förfrågan om solceller offert till olika leverantörer bör du kolla upp vissa grundläggande saker hos företagen. Du vill exempelvis alltid försäkra dig om kvaliteten på produkterna som leverantören säljer. Se till att du hittar en leverantör som säljer certifierade paneler. Dessa är nämligen kvalitetstestade och säkrade. Du kan leta efter certifieringen IEC 61215. Förutom själva panelen är växelriktaren också viktig att kolla upp. Växelriktaren är den produktmodul som omvandlar solenergin till el och en sådan kostar runt 20 000 kronor. Se till att du får en växelriktare som är anpassad för den solcellsinstallation du vill ha. Väljer du solpaneler mellan 5 och 10 kW bör växelriktaren vara anpassad för den storleken.

Tänk på att det är en del komponenter som påverkar priset när du begär offert för solceller. Till exempel måste du komma ihåg att det tillkommer kostnader för projektering, administration och själva installationen. Därtill brukar det tillkomma kostnad för själva transporten av solpanelerna samt reseutlägg för installatören. Det är därför ofta smart att välja ett företag som finns i ditt närområde.

Solpaneler pris per kvadratmeter villa (exempel 2023) 15W

Vi har tittat på färdiga paket och här är ett exempel från en e-handlare som erbjuder komplett anläggning på 72 m2 och då blir solceller pris per m2 = 1944kr. Då ingår installation av solpaneler, infästningar & skenor, normalt kablage & kopplingar samt växelriktare. Totalt pris för en villa där anläggningen är på 72 kvadratmeter blir så totalt ca 139999 inkl moms och före eventulla grönt avdrag / (rotavdrag 2023)

Exempel på priser februari 2023 solpaneller villa packet

Så hur mycket kostar solceller till villa? Här har vi några exempel där det ingår installation av solpaneler, infästningar skenor, normalt kablage kopplingar samt växelriktare. Bäst är att ta in offerter på solpaneler från olika solcellsföretag, Använd HelpHero för att ta in offerter på solceller med installation o garantier begär offert för solceller här

  • Solceller 5 kW – Komplett system med Growatt växelriktare Solceller 5 kW Från: 79990 kr
  • Solceller 8 kW – Komplett system med Growatt växelriktare Solceller 8 kW Från: 89990 kr
  • Solceller 10 kW – Komplett system med Growatt växelriktare Solceller 10 kW Från: 119990 kr
  • Solceller 15 kW – Komplett system med Growatt växelriktare Solceller 15 kW Från: 139990 kr
  • Solceller 20 kW – Komplett system med Growatt växelriktare Solceller 20 kW Från: 179990 kr

Priserna är från februari 2023 och ska ses som ett exempel för dig som behöver göra en enkel budget innan du planerar installera solceller på din villa.

Solpaneler på villa – En smart investering

Solceller på mark

För de flesta som väljer att installera solceller är det en smart och lönsam investering. Du blir mer självförsörjande och kan börja producera din egen gröna el, helt utan extra kostnader. Dessutom kan du sälja el som blir över till elbolag och på så vis tjäna in pengar du lagt i investeringskostnader. Efter att du installerat solpaneler kan du börja få avkastning varje år, mellan 5 och 10 % av totalkostnaden. Efter ungefär 10 till 15 år brukar de flesta ha återfått de pengar de lagt i investeringsutgifter tack vare all el de producerat. Du kan även utöka huslånet för att finansiera en solcellsinstallation.

När du ska begära offert bör du, som vi nämnde ovan, beskriva fastighetens förutsättningar så noggrant som möjligt. När du väl får svar bör du också ifrågasätta varför leverantören gjort en offert för en viss typ av solpaneler. Vad är särskilt bra just med dessa? Ställ frågor och var kritisk, allt för att du ska få ett så bra alternativ som möjligt.

Begär offert och satsa på solceller

Det är inte konstigt att solceller blivit en extremt växande trend i Sverige. Det är en smart energilösning som kan hjälpa vanliga hushåll spara in mycket pengar på elen. Som delvis självförsörjande ur energisynpunkt behöver du inte längre följa elmarknadens ständiga skiftningar i prisuppgångar och nedgångar. Detta medför en hel del säkerhet eftersom du genererar solenergi, oavsett hur marknaden ser ut.

När du väl har din egen solcellspark på hustaket gör du dessutom vår planet en tjänst. Visste du till exempel att solenergin i Sverige endast står för 1 % av hela energiproduktionen i landet? Trots det tar jorden ändå emot mer energi under två timmar än vad hela vårt klot kan förbruka under ett helt år. Det är inte mer än självklart att vi borde utnyttja den energi som kommer via solen. Källan är förnyelsebar och medför inga biprodukter och utsläpp. Se exempel på solceller pris m2 för installation på villa.

När du begär offert för solceller ska du se till att få med solcellsbidraget om du vill ansöka om det. Solcellsbidraget drar bort 20 % av totalkostnaden för solcellsinstallationen och material. Det är mycket pengar som kan vara värt att ansöka om. Ställ dig i kö för bidraget så snabbt som möjligt eftersom väntetiden är lång. Som alternativ kan du alltid använda dig av ROT-avdraget för arbetskostnaden. Men sett till lönsamhet är solcellsbidraget betydligt bättre eftersom det täcker 20 % av investeringskostnaden. ROT-avdraget täcker endast 9 %.

Ytterligare något att tänka på när du begär offert för solceller är möjligheten av att sälja el som du producerar. När du har fått in offerter från olika leverantörer har du själva utgiftspriset. Då är det sedan dags att börja räkna på hur mycket pengar du kommer kunna spara in inom de närmsta åren. Ta även med försäljningen av överskottsel i beräkningen, om du nu funderar på att sälja elen vidare. Då ser du svart på vitt hur lönsam investeringen skulle kunna bli.

När du ska begära offerter för solceller finns det flera jämförelsesajter där du enkelt kan fylla i fastighetens uppgifter för att sedan få en snabb uträkning av pris. Du kan även via den här sortens sidor få flera prisexempel och offerter skickade till dig utan att själv behöva leta rätt på olika leverantörer.